Vanwege Corona miljoenen schildpadjes naar de zee

De lockdowns die wereldwijd zijn ingezet vanwege het coronavirus hebben een groot impact op de natuur. Doordat een groot deel van de bevolking niet of minder naar kantoor hoeft en iedereen veel binnen blijft, is de CO2 uitstoot erg afgenomen. Maar ook door tourisme; het vliegverkeer ligt zo goed als plat en mensen kunnen niet op vakantie. Naast de CO2 uitstoot afname, is het in de natuur of op toeristische plekken door deze coronacrisis veel rustiger. Zoals bijvoorbeeld bij de Indische stranden. En laten hier nou net duizenden schildpadden hun plekje gevonden te hebben om hun eieren te leggen.

De oceaan in

Begin mei kwamen heel veel van deze eieren uit en kropen er miljoenen kleine zeeschildpadjes naar de zee. Experts schatten dat dit jaar zo’n 60 miljoen eieren zijn gelegd onder het zand. Dit is heel wat meer dan voorgaande jaren. Normaal leggen de schildpadden hun eieren ‘s nachts, maar doordat het zo rustig is op de stranden worden ze ook veel overdag gespot.

Zeeschildpadden hebben het zwaar

En dat is goed nieuws, want schildpadden hebben het zwaar. Stranden waar zij hun eieren leggen zijn vaak toeristische trekpleisters geworden. Daarnaast stelen stropers en lokale bevolking de eieren uit de nesten om te verkopen als snack. Maar ook plastic zwerfafval en achtergelaten visnetten in de oceaan spelen een hele grote rol in de bedreiging van de zeeschildpad. Schildpadden zien bijvoorbeeld plastic zakjes aan als kwallen en eten ze op. Plastic in de maag zorgt afschuwelijke dood met als oorzaak verstikking, verstopping of verhongering. Ook raken schildpadden verstrikt in de achtergelaten visnetten die zwerven in de oceaan.

Help de zeeschildpad!

En hier moet verandering in komen! Door kleine aanpassingen in het dagelijks leven kunnen we met elkaar al heel wat verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van duurzame plasticvrije producten zoals bamboe wattenstaafjes, herbruikbare drinkflessen en katoenen tasjes. En recycle!

Winkelwagen